tiistai 24. helmikuuta 2015

Kehräyshaaste 1/2015

Joulun jälkeen päädyin keskustelemaan Puikkomaisterin kanssa mohair-langoista. Keskustelumme ajautui Ohrenburgilaisiin huiveihin jahttp://www.heirloom-knitting.co.uk/cart/ordergossamer_mohair.php 

Puikkomaisteri on tekemässä syksyllä 2015 ilmestyvää sukkakirjaa. En tiedä päätyykö tämä lanka kirjaan ja jos päätyy missä muodossa tai värissä tämä tapahtuu. Luotan langan ja mallin taitaviin käsiin. Perinteisesti vanhemman vuohen villalla on hyvät kulutuksenkesto ominaisuudet. Vanhemman vuohen villaa on käytetty mattoihin sekä parantamaan muiden kuitujen ominaisuuksia. Kilin villasta on tehty asusteita yms.

Osallistun samalla myös http://merinelle.com/kehrayshaaste/ Ajattelin että tämä projekti voisi sopia ensimmäiseen haasteeseen. Oheinen lanka ei ole yhtä ohutta kuin oheisen artikkelin lanka. Ehkä tästä langasta on helpompi tehdä korvaavalle langalle sopiva tuote ja ohje? En näe kylläkään mitään estettä tehdä mohairvuohikilin villasta hämähäkinseitin ohuttakaan lankaa. Aikaa tosin pitäisi varata huomattavasti enenmmän kun nyt tälle voin antaa.Yllä olevan artikkelin oikeaa lankaa en ole koskaan nähnyt. Yksisäikeisenä langan paksuus ja metrimäärä on helpompi saavuttaa. Tosin lankasuoran saavuttaminen vaatii todella löysää kierrettä tai vippaskonstia. Haluan kokeilla tuota vippaskonti ajatustani ennen kun uskallan luovuttaa tällaista lankaa kenellekkään tai kertoa siitä tämän enempää. Kuvan lankavyyhdissä on n. 150g ja 645m. Lanka on tehty Figaro vuoheni ensimmäisestä turkin siistinnästä. Kerin vuohen vasta keväällä, mutta hänen itsensä vuoksi turkin painoa on talven aikana kevennettävä. Villan määrää kevennettäessä Figaro nukkui äitini sylissä. Tästä päätellen vuohi tunsi olonsa rauhalliseksi ja turvalliseksi. (Kuva 3 on otettu ennen villan keventämistä)

Kehräsin langan ennen kuidun pesemistä. Karvan luonnollinen väri on helmenvalkoinen. Tosin villa ottaa näin talvella väriä esim. kuivasta heinästä. Moni kehrääjä haluaa kuidun pestynä ja roskattomana. Ensimmäiset villat pesin ja myin osin puhdistettuina halukkaille. Tosin nyt en enää pesisi kuituja ennen kehräämistä. Kuituna ulkomailta ostettavat villat on puhdistettu todennäköisesti koneilla ( ilmassa) joita minulla ei ole. Kuidun alkuperä todennäköisesti Etelä-Aftikasta tai Uusi-Seelanti. Syitä miksi en pesisi kuitua ennen kehräämistä on monia ja kerron ne kiiinnostuneille. Uskon myös, että kun koneellisesti kehrätään mohairia-kuitua toiseen kuidun kanssa kuituja ei ole pesty ennen kehräämistä. Koko ajan opin lisää mohairista kuituna ja lankana lisää. Saati vuohista eläiminä. Terveisä päkälästä. Valo hieman vääristää vuohen villan oikeaa väriä, mutta näette kuitenkin kuinha hyvin lehväkerppu maistui tänään Figarolle. Toivottavasti saan joskus esitellä millaisen muodon kyseinen lanka tulee saamaan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti